2013. január 31., csütörtök

Madártej



A madártej gyermekkorunk kedvence, olyan finomság, ami végigkísér életünk során.  Egy mostanában zajlott internetes szavazás szerint népszerűsége vetekszik a somlói galuskáéval és a palacsintáéval.
Az európai ínyencség több országban is megtalálható:  amit a franciák Ile flottante (úszó sziget), a németek Schnee-Eier (hó-tojás), az osztrákok Kanarimilch (kanáritej) néven neveznek, vagy ami román nyelven (osztrák) magyar hatásra ugyancsak a madártej (lapte de pasăre).
Az egyszerű, ám annál ízletesebb madártejhez csak néhány összetevőre (tojás, cukor, tej) van szükség.
Készítésének azonban két buktatója is van: a tojásságából főzött krémben nem szabad a sárgájának kicsapódnia és a habgaluskák főzése. Pár lépést betartva mindez elkerülhető, amit részletezek is az elkészítésben. 

Hozzávalók:
- A tojásságából főzött krémhez:
  1,2 l tej
  6 nagy tojás
  6 púpozott ek. kristálycukor
  1 rúd vanília vagy 2 csomag vaníliás cukor
  fél citrom reszelt héja
- A fehérjéből vert habhoz:
  1 csipet só
  2 csepp 10%-os ételecet
  3 púpozott ek. porcukor

Elkészítés:
A tejet egy (lehetőleg vastag falú) edénybe teszem, kb. 90 fokosra melegítem. Nagyon fontos, hogy a tejnek nem szabad felforrnia, a lángot úgy állítom be, hogy végig ezen a hőmérsékleten maradjon. Hozzáadom a vaníliát (vagy a vaníliás cukrot).
Amíg a tej melegszik, a tojásokat szétválasztom, és a fehérjéket egy fém (vagy üveg) tálba teszem, és habot verek belőle.  Amikor már kezd habosodni, belecsepegtetem az ételecetet. Ettől a hab fényesebb lesz, és a térfogata is megnövekedik. A hab térfogata növelhető azzal is, ha felhasználás előtt a tojásokat kiveszem a hűtőből és hagyom szobahőmérsékletűre melegedni, illetve ha 3-4 naposnál idősebb tojásokat használok.
Amikor a hab már keményedik, hozzáadom a porcukrot, és tovább verem. Akkor lesz jó, ha egy késsel belevágok, és a nyom élesen megmarad.
 A meleg tejbe kanállal galuskákat szaggatok a tojáshabból, és mindkét oldalukat 1-1 percig főzöm.
Az elkészült habgaluskákat kanállal a szűrőre szedem, és hagyom lecsepegni.
A tejbe újabb adagot teszek, és mielőtt kiszedem, a szűrőből a galuskákat egy tányérra rakom át, hogy legyen hová szedni az újabbakat.
Ha kész, a tejet átszűröm a szűrön, és visszarakom melegedni.
A tojások sárgáját a cukorral habos-fehér krémmé verem, majd 1,5 dl meleg tejet keverek az egészhez, és vékony sugárban, állandó kevergetés mellett a gázon melegedő tejhez öntöm.
Alacsony hőfokon addig kevergetem, amíg be nem sűrűsödik. Nem szabad sokáig főzni, mert a tojás kicsapódhat. Akkor jó, ha sima, sűrű és krémes.
Még langyosan a tetejére rakosgatom a habgaluskákat, és hűtőbe teszem hűlni.

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a bloghoz, nagyon tetszik. A fotók meg gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  2. Köszi :)!
    Várom a visszajelzéseidet a receptekről ;)!

    VálaszTörlés