Hozzávalók:
- A tésztához:
1 1/4 bögre liszt
1 tk. cukor
3/4 tk. só
10 dkg vaj
1 nagy tojás
1 ek. hideg víz
- Az almás feltéthez:
8-10 alma
10 dkg vaj
3/4 bögre porcukor
egy kis citromlé
Elkészítés:
Elsőként elkészítem a tésztát: a lisztet elkeverem a cukorral és sóval, hozzáadom a szobahőmérsékleten meglágyult vajat, morzsásra keverem a liszttel.
Hozzáadom a tojást és a vizet, jól összedolgozom, majd legalább egy órára a hűtőbe teszem.
Hozzáadom a tojást és a vizet, jól összedolgozom, majd legalább egy órára a hűtőbe teszem.
Az almákat megmosom, megpucolom, és mindegyiket négyfelé darabolom. Egy kis citromlével meglocsolom, hogy az almák ne barnuljanak meg.
A vajat egy magasabb falú, serpenyőben felolvasztom, beleszórom a porcukort, pár perc alatt összeforralom, majd a tűzről félre húzom. Az almaszeleteket egyesével a karamellbe rendezem, szép szabályos formát kialakítva.
Visszateszem a tűzre, közepes hőfokon 15-20 perc alatt illatosra főzöm.
Ez idő alatt a tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtom, igyekszem a méretét a serpenyőhöz igazítani.
Amikor a karamellizált alma már kicsit kihűlt, a tésztát sodrófára tekerem, és óvatosan betakarom az almákat vele. A tészta szélét visszahajtom és lenyomkodom, a felületén néhány vágást ejtek késsel, hogy sütés közben a levegő kiszökhessen belőle.
Előmelegített sütőben, 200 fokon (gázsütő 4-es fokozat) 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.
A sütőből kivéve egy kb. akkora tálat rakok a tetejére, amekkora a torta. Az egészet nagyon óvatosan megfordítom kicsit megütögetem a tetejét, és leemelem róla a serpenyőt. Ha néhány alma a serpenyőbe ragadt, óvatosan felszedem, és a torta tetejére rendezem.
Tálalás előtt 15 percig állni hagyom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése