2015. április 1., szerda

Tonkababos-csokoládé- és juharszirupos-diófagylaltPár hete újra lekerült a fagyigép a konyaszekrényem tetejéről, és mivel március végén még semmilyen gyümölcsnek sincs szezonja, a szokásos tonkababos-csokifagyi készült benne, ami már régóta várólistás a bejegyzések között. 
Ezt a fagyit keverem be a legtöbbször, mert a kedvencünk, és csokilencsém is van hozzá mindig, a bonbonok miatt. Csak jó minőségű, legalább 70%-os csokiból érdemes készíteni, egy kis sóval ízesítve, ami igazán kihangsúlyozza a csokit.
Praliné Zsuzsi  Főzött csokoládéfagylalt receptjéből indultam ki, ami egyszerűen tökéletes és megunhatatlan.
(Egy kevés tonkababot azért még reszeltem bele, hogy garantált legyen a függőség :).)

Tonkababos-csokoládéfagylalt


Hozzávalók:
4 nagy tojássárgája
60 g barnacukor
35 g glükózszirup vagy akácméz
120 g 70%-os csokoládé
400 ml tej
300 g habtejszín
1 tonkabab
1 csipet só

Elkészítés:
A tejszínt felmelegítem, belereszelem a tonkababot és felforralom, majd kihűtöm.
A tejből egy keveset félre rakok, a többit pedig egy kis lábasba öntöm és melegíteni kezdem.
A tojássárgákat a cukorral kikeverem, hozzáadom a glükózszirupot is, és egy kevés tejjel felhígítom. Beleöntöm a lábasban melegedő tejbe, és folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Ha van rá lehetőség, maghőmérővel folyamatosan ellenőrzöm a hőfokot, hogy a tojásos-tejes krém hőmérséklete ne lépje át a 80-82 fokot, mert akkor becsomósodhat. Ebben az esetben érdemes a krémet egy sűrű szövésű szitán átszűrni, mielőtt a fagyiba kerül.
A krém akkor jó, ha bevonja a fakanalat, és ha végighúzzuk rajta az ujjunkat, látszódik a nyoma.
Beleszórom a felaprított csokoládét és homogénre keverem, majd hozzáadom a sót és a kihűlt tejszínt.
Ha szükséges, pár órára még hűtőbe teszem, hogy biztosan hidegen kerüljön a gépbe.
Az csokis krémet a fagyigépbe kanalazom, és 30-40 percig hagyom, hogy kikeverje a fagylaltot.


Juharszirupos-diófagylalt
És a diófagylalt… ellenállhatatlan ízesítés, azt hiszem a fenti csokifagyi méltó párja, már csak azért is, mert mindig van itthon dió is :).
Persze nem ez a lényeg, hanem a juharszirup! Nem hittem volna, hogy ennyire illik a dióhoz, de a juharszirupos-tojásos-tejes fagyialapot már akkor is dió ízűnek éreztem, amikor még bele sem került a karamellizált dió. A ropogós, juharszirupban karamellizált dió, ami egy plusz textúrát ad a fagylaltnak.
A David Lebovitz eredeti receptje itt

Hozzávalók:
- A fagyialaphoz:
4 nagy tojássárgája
60 g barnacukor
100 ml juharszirup  
400 ml tej
300 g habtejszín
1/2 tk. vanília kivonat
1 csipet só
- A karamellizált dióhoz:
120 g durvára darabolt dió
100 ml juharszirup
1 csipet só

Elkészítés:
A karamellizált dióval kezdem: a juharszirupot egy serpenyőben felforralom, majd beleszórom a sót és a durvára darabolt diót is. A gyöngyöző juharszirupban piruló diókat időnként megkeverem, és kb. 10 perc elteltével leveszem a tűzről és kihűtöm.
A tojássárgákat a cukorral kikeverem, majd egy kevés tejjel felhígítom.
Beleöntöm a lábasban melegedő tejbe, és folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Ha van rá lehetőség, maghőmérővel folyamatosan ellenőrzöm a hőfokot, hogy a tojásos-tejes krém hőmérséklete ne lépje át a 80-82 fokot.
A krém akkor jó, ha bevonja a fakanalat, és ha végighúzzuk rajta az ujjunkat, látszódik a nyoma. Ekkor belekeverem a juharszirupot, a vanília kivonatot, a csipetnyi sót, és a tejszínt. Ha szükséges, pár órára még hűtőbe teszem, hogy biztosan hidegen kerüljön a gépbe.
Mielőtt a fagyialapot a fagyigépbe kanalazom, beletöröm a juharszirupos-diót, és 30-40 percig hagyom, hogy kikeverje a fagylaltot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése