Pár éve fedeztem fel a mexikói konyhát, sajnos nem egy
mexikói út során, hanem a Széna tér közelében lévő, előző munkahelyem miatt.
Akkoriban ebédért sűrűn betértem az ottani mexikói étterembe: hétfőn burrito, kedden taco, szerdán quesadilla akció volt, én pedig mindegyiket imádtam, pont ebben a
sorrendben :).
Ez persze a munkatársaimnak is feltűnt, és nem hagyhatták szó nélkül dolgot, viccelődve
mindig megkérdezték, hogy „megint mexikói heteket tartasz?”
Azóta gyakran készítek itthon is quesadillát, mert gyors, finom,
és jól variálható. Legtöbbször tésztát is gyúrok hozzá, de ha nagyon nincs
időm, kész tortilla lapot használok. Pár tészta receptet kipróbáltam már, míg végül egy
mexikói tanárnő blogján találtam meg az igazit. Ez a változat vajjal
készül, és szerintem ennek köszönhetően lesz tökéletes az állaga, érdemes
kipróbálni.
A töltelék ezzel szemben nem az a tipikus mexikói ízvilág, inkább
olasznak mondanám. Azt hiszem Mely – a mexikói blogger – igencsak csóválná a
fejét, ha megtudná, milyen töltelékkel készül az ő tradicionális tortilla
tésztája :D..
Hozzávalók:
- A tortillához:
340 g liszt
340 g liszt
1 tk só
1 tk sütőpor
75 g vaj
200 ml víz
- A töltelékhez:
prosciutto vagy füstölt sonka
mozzarella vagy Monterely Jack sajt
paradicsom
chili paprika
rukkola saláta
friss bazsalikom
bors
Elkészítés:
A tortilla tésztával kezdem: egy nagyobb tálba kimérem a
lisztet, sütőport, a sót és a szobahőmérsékletű vajat, és egy villával morzsás
állagúra keverem az egészet. Fokozatosan hozzáadagolom a vizet, és pár perc
alatt szép, sima tésztát gyúrok belőle.
A tésztát lisztezett felületre borítom, 8-10 részre osztom, gömbölyűre formázom és
konyharuhával letakarva 30-45 percig pihentetem.
A tészta gömböket 1-2 mm vastagságúra nyújtom, egy tányér segítségével
szabályos kör alakúra szabom mindegyiket (ez a lépés el is hagyható).
A kinyújtott tortillákat forró serpenyőbe teszem, és
oldalanként fél-fél perc alatt mindet megsütöm.
A töltelékhez a sonkát, a paradicsomot, a chilit és a
mozzarellát vékony szeletekre vágom. A
feldarabolt hozzávalókat a tortilla lap egyik felére pakolom, majd a rukkolával
és az apróra vágott bazsalikommal is megszórom, borsozom.
A jól megpakolt, félbe hajtott tortillát forró serpenyőbe
rakom, és pár perc alatt mindkét oldalát megpirítom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése