2015. július 12., vasárnap

Meggyes fagylalt

































A meggyszezon végére csak sikerült összehoznom egy meggyes receptet, egy fagyi formájában, márványozva, ami szerintem nagyon szépen kiemeli a meggy élénk rózsaszín színét.
Először a sűrített tejes fagyialap receptet találtam meg, ami máris felkeltette az érdeklődésemet, úgy képzeltem, ez sokat hozzáadhat a fagyi krémes állagához, a creme fraiche-vel elkeverve. 
Creme fraiche… gyanúsan hangzott ez az elnevezés, valahogy éreztem, hogy ez nem egy átlagos hozzávaló, és nehéz lesz beszerezni. Utána olvasva kiderült, hogy ez egy savanykásabb ízű, sűrűbb tejszín, a francia konyha elterjedt alapanyaga (szó szerinti fordításban „friss tejszín”). Nem is értem, miért, de itthon nem kapható a boltokban, így tovább keresgéltem, és kétféle receptet is találtam a helyettesítésére. Az egyik változat szerint tejfölt és tejszínt fele-fele arányban kell elkeverni, a másik módszer egy kicsit elegánsabb, itt a tejszínt íróval beoltva lehet a creme fraiche-t előállítani.
Végül a tejfölös variációt próbáltam ki, mert ehhez minden volt a hűtőmben, illetve az eredeti fagyi receptben csak simán tejföllel javasolták a helyettesítést, lehet, hogy az sem lett volna rossz, elvégre csináltam már fagyit tejfölből, és egész finom lett.
Az elkészült fagyiallapal elégedett voltam, hozta a krémességet, amit vártam tőle, és a belekevert savanykás, meggyes öntet nagyon jól passzolt a sűrített tej enyhe sziruposságához.

Hozzávalók:
- A fagyialaphoz:
  500 ml creme fraiche vagy 250 ml 30%-os habtejszín + 250 g tejföl
  330 g sűrített tej
  1 tk. vanília aroma
- A meggyszószhoz:
  300-400 g meggy
  3-4 ek befőző cukor vagy kristálycukor
  szerecsendió
  1 ek citromlé

Elkészítés:
A tejfölt, a tejszínt és a sűrített tejet egy kézi habverővel homogén állagúra keverem, a vanília aromát is hozzáadom. Az elkészült fagyialapot pár órára hűtőbe teszem, hogy biztosan hidegen kerüljön a fagyigépbe.
A kimagozott meggyet egy kisebb lábasban felteszem főni a cukorral és a citromlével együtt, egy kevés szerecsendiót is hozzáreszelek. Lassú tűzön addig forralom, amíg a meggyszemek egy kicsit megpuhulnak és levet eresztenek, de még egyben maradnak. A meggyszószt leveszem és félre rakom hűlni.
A hideg alapkrémet a fagyigépbe kanalazom, és 30-40 percig hagyom, hogy kikeverje a fagylaltot.
A fagyialapot egy zárható dobozba szedem, elegyengetem, végül a tetejére öntött meggyszószt egy kanál segítségével kicsit beledolgozom az alapkrémbe. 

2015. július 6., hétfő

Sonkás-rukkolás quesadilla



Pár éve fedeztem fel a mexikói konyhát, sajnos nem egy mexikói út során, hanem a Széna tér közelében lévő, előző munkahelyem miatt. Akkoriban ebédért sűrűn betértem az ottani mexikói étterembe: hétfőn  burrito, kedden  taco, szerdán quesadilla akció volt, én pedig mindegyiket imádtam, pont ebben a sorrendben :). Ez persze a munkatársaimnak is feltűnt, és nem hagyhatták szó nélkül dolgot, viccelődve mindig megkérdezték, hogy „megint mexikói heteket tartasz?”
Azóta gyakran készítek itthon is quesadillát, mert gyors, finom, és jól variálható. Legtöbbször tésztát is gyúrok hozzá, de ha nagyon nincs időm, kész tortilla lapot használok. Pár tészta receptet kipróbáltam már, míg végül egy mexikói tanárnő blogján találtam meg az igazit. Ez a változat vajjal készül, és szerintem ennek köszönhetően lesz tökéletes az állaga, érdemes kipróbálni.
A töltelék ezzel szemben nem az a tipikus mexikói ízvilág, inkább olasznak mondanám. Azt hiszem Mely – a mexikói blogger – igencsak csóválná a fejét, ha megtudná, milyen töltelékkel készül az ő tradicionális tortilla tésztája :D..

Hozzávalók:
- A tortillához:
  340 g liszt
  1 tk só
  1 tk sütőpor
  75 g vaj
  200 ml víz
- A töltelékhez:
  lilahagyma
  szárított paradicsom
  prosciutto vagy füstölt sonka
  cheddar vagy Monterely Jack sajt
  bbq szósz
  chili paprika (elhagyható)
  rukkola saláta
  friss bazsalikom
  tálaláshoz paradicsom vagy uborka

Elkészítés:
A tortilla tésztával kezdem: egy nagyobb tálba kimérem a lisztet, sütőport, a sót és a szobahőmérsékletű vajat, és egy villával morzsás állagúra keverem az egészet. Fokozatosan hozzáadagolom a vizet, és pár perc alatt szép, sima tésztát gyúrok belőle.
A tésztát lisztezett felületre borítom,  8-10 részre osztom, gömbölyűre formázom és konyharuhával letakarva 30-45 percig pihentetem.
A tészta gömböket 1-2 mm vastagságúra nyújtom, egy tányér segítségével szabályos kör alakúra szabom mindegyiket (ez a lépés el is hagyható).
A kinyújtott tortillákat forró serpenyőbe teszem, és oldalanként fél-fél perc alatt mindet megsütöm.
A töltelékhez a felkarikázott hagymát és a szárított paradicsomot (chili paprikát) megpirítom egy kis olívaolajon, és amikor már majdnem kész, hozzáadom a sonkát is. 
A megpirított tölteléket a tortilla lap egyik felére halmozom, kevés bbq szósszal meglocsolom, majd a rukkolával és az apróra vágott bazsalikommal is megszórom, végül a felszeletelt sajtot is ráteszem.
A jól megpakolt, félbe hajtott tortillát forró serpenyőbe rakom, és pár perc alatt mindkét oldalát megpirítom.