2016. április 24., vasárnap

Juhtúrós sztrapacska


Egy isteni túrótortát terveztem sütni, a szokásos recept alapján, így előszedtem az utolsó adag házi túrót a fagyasztóból. Mire kiolvadt, kiderült, hogy a házi túró juhtúró – még a sárgás színe miatt sem gyanakodtam, időnként a házi is ilyen. 
Juhtúrós túrótortával azért nem mertem beújítani, de már jött is a mentő ötletként a juhtúrós sztrapacska.
Már nagyon régen készítettem, pedig nagy kedvenc, talán a „pucoljuk meg a krumplit és reszeljük le gyorsan mielőtt megbarnul” stresszelő munkafolyamat miatt nem is kezdtem bele. Most viszont, nem reszeltem, hanem a megpucolt krumplikat beraktam az S késes aprítóba, és egy perc múlva már gyúrtam is a sztrapacska tésztát :).
A recept a Kifőztük áprilisi számában is megtalálható.

Hozzávalók:
(4 személyre)
1,2 kg krumpli (tisztítva mérve)
20 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
1 teáskanál só
30 dkg juhtúró
15 dkg tejföl
20 dkg szalonna
petrezselyemzöld

Elkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd megpirítjuk, és a kisült zsírt félretesszük. A megtisztított krumplit késes aprítóban felaprítjuk, vagy kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd besózzuk, hogy ne szürküljön meg. Hozzáadjuk a lisztet és jól összedolgozzuk – szükség esetén 1-2 evőkanálnyi vízzel hígíthatjuk. 
A tésztát nokedliszaggatón – ennek híján vágódeszkáról – forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Addig főzzük, amíg a galuska fel nem jön a víz tetejére (kb. 10 perc). 
Ezután leszűrjük, leöblítjük, tálba tesszük, és a kisült szalonnazsírral meglocsoljuk. Ráöntjük a juhtúróval elkevert tejfölt, majd a pörccel és aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.



2016. április 9., szombat

Céklás penne

Odavagyok a színes tésztákért, legutóbb egy ciklámen színű, céklával színezett szélesmetélt receptet néztem ki, hogy elkészítsem vacsorára.
Ez végre elég indok volt arra, hogy levegyem a szekrény tetején porosodó tésztanyújtó gépemet, amit sajnos elég ritkán használok.
Hiába finomabb a frissen gyúrt változat, ha tésztás ételt készítek, azt általában a gyorsasága miatt teszem, mert épp nincs idő másra, ezért ilyenkor száraz tésztát használok.
Most viszont – a receptem szerint – a céklás masszát a nyers tésztába kellett keverni, ezért végre értelmet nyert a tésztanyújtó gépem. A nyers tészta nagyon szép színű lett, az állaga is rendben volt, már alig vártam, hogy kifőzzem, de végül csalódnom kellett. A főzéstől teljesen kifakult a színe, és hiába volt finom, ezzel számomra elvesztette az érdekességét.
Azért nem adtam fel, másnap újra nekiálltam. Elkészítettem a céklás szószt, kifőztem egy csomag pennét, amit a céklás szószba utólag kevertem bele. Az eredmény fantasztikus lett, pont, amilyet szerettem volna: rikító ciklámen színű tészta :)!
A recept a Kifőztük magazin áprilisi számában is megtalálható. 

Hozzávalók:
(4 személyre)
3 közepes cékla
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál vörösbor
2 dl zöldségleves
3 gerezd fokhagyma
kakukkfű
reszelt parmezán
60 ml tejszín
1 teáskanál cukor
50 dkg penne tészta
frissen őrölt bors
- A tálaláshoz:
  1 evőkanál mák
  bazsalikomlevél
  reszelt parmezán

Elkészítés:
A megpucolt, kisebb kockákra vágott céklát és a fokhagymát kiolajozott tepsibe rakjuk, 1 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, kakukkfűvel, sóval és borssal megszórjuk. 200 fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük.
Késes aprítóban pépesítjük, majd hozzáadjuk a balzsamecetet, a bort, a sajtot és a maradék olívaolajat. A mákot száraz serpenyőben 2 perc alatt megpirítjuk, az edényből kiszedve félretesszük. A céklapürét a serpenyőbe kanalazzuk, felöntjük a húslevessel, a tejszínnel, hozzáadjuk a cukrot, és összeforraljuk.
A tésztát megfőzzük, leszűrjük, a céklás szósszal jól elkeverjük. Aprított bazsalikomlevéllel, a pirított mákkal és parmezánnal megszórva tálaljuk.