Egy isteni túrótortát terveztem sütni, a szokásos recept
alapján, így előszedtem az utolsó adag házi túrót a fagyasztóból. Mire
kiolvadt, kiderült, hogy a házi túró juhtúró – még a sárgás színe miatt sem
gyanakodtam, időnként a házi is ilyen.
Juhtúrós túrótortával azért nem mertem beújítani, de már
jött is a mentő ötletként a juhtúrós sztrapacska.
Már nagyon régen készítettem, pedig nagy kedvenc, talán a „pucoljuk meg a krumplit és reszeljük le gyorsan mielőtt megbarnul” stresszelő munkafolyamat miatt nem is kezdtem bele. Most viszont, nem reszeltem, hanem a megpucolt krumplikat beraktam az S késes aprítóba, és egy perc múlva már gyúrtam is a sztrapacska tésztát :).
A recept a Kifőztük áprilisi számában is megtalálható.
Már nagyon régen készítettem, pedig nagy kedvenc, talán a „pucoljuk meg a krumplit és reszeljük le gyorsan mielőtt megbarnul” stresszelő munkafolyamat miatt nem is kezdtem bele. Most viszont, nem reszeltem, hanem a megpucolt krumplikat beraktam az S késes aprítóba, és egy perc múlva már gyúrtam is a sztrapacska tésztát :).
A recept a Kifőztük áprilisi számában is megtalálható.
Hozzávalók:
(4 személyre)
1,2 kg krumpli (tisztítva mérve)
20 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
1 teáskanál só
30 dkg juhtúró
15 dkg tejföl
20 dkg szalonna
petrezselyemzöld
Elkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd
megpirítjuk, és a kisült zsírt félretesszük. A megtisztított krumplit késes
aprítóban felaprítjuk, vagy kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd besózzuk, hogy ne szürküljön meg. Hozzáadjuk a
lisztet és jól összedolgozzuk – szükség esetén 1-2 evőkanálnyi vízzel
hígíthatjuk.
A tésztát nokedliszaggatón – ennek híján vágódeszkáról – forrásban
lévő vízbe szaggatjuk. Addig főzzük, amíg a galuska fel nem jön a víz tetejére
(kb. 10 perc).
Ezután leszűrjük, leöblítjük, tálba tesszük, és a kisült
szalonnazsírral meglocsoljuk. Ráöntjük a juhtúróval elkevert tejfölt, majd a
pörccel és aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.