2014. december 31., szerda

Grissini tökmagolajos-fetás dippel



Grissini, az új kedvenc… Viola barátnőm sütött ilyet pár hónapja, amikor sushi vacsorán jártunk nála, a bor mellé ropogtattuk és dippekbe mártogattuk - jó kis este volt :).
Másnap ki is próbáltam, olíviával és szárított paradicsommal ízesítettem, azóta pedig mindig ezt a sósat sütöm, általában mákos, szezámmagos és sajtos változatban – a ma esti szilveszteri rágcsa is ez lesz, és ha valakinek még nincs ötlete ezen a téren, csak ajánlani tudom!
A tökmagolajos-fetás mártogatós receptjét a húgomtól tanultam - pirítós kencének szokta készíteni reggelire – hihetetlen, milyen intenzív íze van a tökmagolajnak, és hogy mennyire passzol a fetához, egyszerűen isteni!
A grissinikhez általában egy adag fokhagymás-tejfölös dippet is kikeverek – egy kis sóval, borssal és olívaolajjal ízesítve – mindenki nagyon szereti, pillanatok alatt elfogy!

Hozzávalók:
- A tésztához:
  25 g élesztő
  200 ml langyos víz
  320 g búzaliszt
  2-3 ek. olívaolaj
  1 tk. kristálycukor
  1 tk. só
- A tetejére:
  1 tojás 
  mák
  sajt
  szezámmag
  olajbogyó
- A tökmagolajos-fetás dipphez:
  150 g feta
  150 g tejföl (20%-os)
  2-3 ek. tökmagolaj
  1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A langyos vízben felfuttatom az élesztőt, a cukrot is hozzáadom, majd egy dagasztótálban a többi hozzávalóval is összedolgozom.
Kenyérsütőben, vagy kézi módszerrel 15 percen keresztül dagasztom a tésztát, majd egy, de legalább fél óra alatt duplájára kelesztem.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán kb. 40x20 cm-es négyszög méretűre nyújtom, majd egy pizzavágóval vagy éles késsel a rövidebb oldalról 1 cm vékony csíkokat vágok le belőle.
Mielőtt a sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, megcsavarom a rudacskákat, a tetejüket tojással megkenem és mákkal/szezámmaggal/sajttal megszórom.
Ha olivabogyóval készítem, az apróra vágott olivát  kinyújtott tésztára szórom, sodrófával még egyet-kettőt nyújtok rajta, hogy tekerés közben ne potyogjanak le róla.
A grissiniket sütés előtt még hagyom fél órát kelni (ha van rá idő), de egyből mehetnek is az előmelegített sütőbe.
Légkeveréses fokozaton, 190 fokon, 12-15 perc alatt ropogósra sütöm őket.
A tökmagolajos-fetás mártogatóshoz összetöröm a fetát, belekeverem a tökmagolajat és a reszelt fokhagymát, és jól összedolgozom az egészet.

2014. december 20., szombat

Háromsajtos-spenótos cannelloni

































Az idei ciprusi gasztronómia élménybeszámolómból természetesen nem maradhat ki a nicosiai rokonoknál tett látogatás sem, ahol Christos isteni, "beefeater bugg"-ban (BBQ) sütött pizzáját, és Katika megunhatatlan spenótos cannelloniját kóstolhattuk meg.
Na jó, a pizza azért közös alkotás volt, a tésztát Katika gyúrta, a feltétet közösen pakoltuk, a sütésért pedig Christos volt a felelős. Nagyon finom lett, ami részben a gránitkőnek, részben a helyi alapanyagoknak köszönhető, és persze a tészta is jó alapot adott az egészhez.
A gránitköves módszerről már korábban is olvastam, kár, hogy nem próbáltam előbb, mert akkor már réges-régen azon sütném a pizzákat - sokkal ropogósabb lesz tőle a tészta, és egyenletesen átsül.
Hazaérve mindezt elmeséltem a húgomnak, aki – szobrász révén – máris a kivitelezésen elmélkedett, és lelkesen magára vállalta a pizza sütő gránitlapom kifaragását :). Már nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz, és alig várom, hogy kipróbálhassam!
Azt hiszem a cannelloniról is ideje lenne pár szót ejtenem, amit a hazaérkezésünk utáni héten egyből egymás után kétszer, azóta pedig már számtalanszor elkészítettem, mindazok ellenére, hogy eddig nem is voltunk nagy spenótkedvelők... Nem csak mi jártunk így, több barátunk is, aki kóstolta, kellemesen csalódott a spenótban, volt, aki a receptjét is elkérte - szóval következzen egy igazi, spenótnépszerűsítő recept!

Hozzávalók:
250 g cannelloni tészta
- A paradicsomszószhoz:
  500 g passata paradicsomszósz  
  1 ek olívaolaj
  3 gerezd fokhagyma
  1 tk. barnacukor
  1 ek. vörösborecet
  szárított oregánó
  só
- A spenótos-fetás töltelékhez:
  500 g friss vagy fagyasztott leveles spenót
  (parajpüré nem jó, túlságosan híg lesz tőle a töltelék, a leveles változat Lidl-ben
  beszerezhető)
  200 g feta
  100 g aprított olívabogyó
  50 g parmezán
- A tetejére:
  100 g mozzarella
  50 g parmezán

Elkészítés:
A paradicsomszósszal kezdem: egy serpenyőben a felforrósított olívaolajon az apróra vágott fokhagymát fél perc alatt megpirítom, hozzáadom a cukrot, a vörösborecetet és az oregánót, majd felöntöm a paradicsomszósszal. Egy csipet sóval ízesítem, és fedő alatt, lassú fokozaton 20 percen keresztül rotyogtatom.  
Amíg fő a paradicsomszósz, elkészítem a spenótos tölteléket: a friss/kiolvasztott spenótot elkeverem a fetával, a reszelt parmezánnal és az apróra vágott olívabogyóval, jól összedolgozom az egészet. Ha friss spenóttal dolgozom, a száraktól megtisztítom, és S késes aprítóban felaprítom.
A cannelloni csövecskéket egyesével megtöltöm – nálam a következő módszer vált be a legjobban: a tésztát függőleges helyzetben egy tányérra állítom, és egy kiskanál/az ujjam segítségével jól megtömöm a spenótos töltelékkel – és már mehet is a kiolajozott tepsibe. Még egyszerűbb, ha a tölteléket habzsákba kanalazom, és a felállított tésztacsövekbe nyomom.
Az egymás mellett sorakozó, megtöltött tésztákat leöntöm a paradicsomszósszal, megpakolom a mozzarella és parmezán szeletekkel, majd 180-200 fokosra előmelegített (gázsütő 2-es fokozat) sütőben 25-30 perc alatt megsütöm.